shadow

Baci otpad na pravo mjesto, budi šampion

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i JU Nacionalni parkovi Crne Gore, od 1. septembra organizuje dvomjesečnu ekološku kampanju “Budi šampion!“. Cilj kampanje, koju je Delegacija EU finansirala sa 130 hiljada eura, je podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada i smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

“Crna Gora je zemlja izuzetne ljepote. Ovo je vaša zemlja, a ta zemlja je u Evropi! Ovo je naša Evropa i naša planeta! Moramo njegovati ovu ljepotu i pobrinuti se za generacije koje dolaze. To nije samo posao vlade već je odgovornost svih. Zato ću još jednom ponoviti slogan: Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion!”, poručio je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

U okviru kampanje postavljeni su bilbordi na osamdeset lokacija u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore.

Poruke kampanje “Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion!” promovišu članovi košarkaške i rukometne reprezentacije Petar Kusovac, Nemanja Đurišić, Mihailo Radunović, Milena Raičević, Suzana Lazović, Đurđina Jauković i Dragan Adžić.

Osim bilborda, da bace otpad na pravo mjesto građane će upozoravati dvadeset trajnih tabli postavljenih oko Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kampanju će pratiti razni sadržaji na društvenim mrežama i portalima.

“Blagosloveni smo na ovaj ili onaj način što nismo industrijski zagađeni ali zato moramo biti odgovorni kao pojedinci i učiniti Crnu Goru čistom i učiniti je prihvatljivom za sve nas. Nama su naši preci ostavili čistu planetu, mi smo donekle napravili štetu, nije kasno da štetu ispravimo, dovoljno je da budemo i polušampioni, pa da to izgleda mnogo bolje“, rekao je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma.

U cilju podizanja svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa u saradnji sa domaćim lancima supermarketa, promoterke kampanje će dijeliti platnene cegere sa sloganom “Necu kesu! Imam ceger!”

“Zabrinjavajuća količina otpada i nelegalnih deponija koje smo identifikovali u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, zahtjeva analizu budućih izazova, u prvom redu potrebu za edukacijom o posljedicama koje mogu nastati zagađenjem podzemnih voda sa takvih deponija i značaja svjesnosti o odgovornom odlaganju”, istakao je Elvir Klica, direktor preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Učesnik kampanje, trener ženske rukometne reprezentacije, Dragan Adžić jasan je zašto je dio ovog projekta.

“Što se tiče nas sportista apelujem na sve mlade da obratimo pažnju na to da li bacamo smeće iz auta kroz prozor ili da to ostavimo i bacimo kasnije tamo gdje je mjesto. Na taj način učinićemo nešto i za našu djecu. Ostavimo Crnu Goru čistiju potomcima i na taj način će sigurno biti i vrednija i cijenjenija”, poručio je Adžić.

VIŠE O KAMPANJI

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *