shadow

ZAVRŠENO: Poziv za dodjelu podrške u sadnom materijalu

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i NVO Paradigma su konkurisale kod organizacija Spirit of America i dobile 20000 dolara za nabavku sadnog materijala za domaćinstva u ruralnom području. Partneri u projektu su se odrekli bilo kakvih naknada za rad na ovom pozivu, i volonterski će učestvovati u svim aktivnostima koje poziv podrazumijeva, tako da će ukupna suma opredijeljena za ovaj poziv direktno biti potrošena na nabavku i raspodjelu sadnog materijala. Osim toga, partneri aktivno rade na prikupljanju dodatnih sredstava, pa se ovaj fond može i uvećavati. Sa tim u vezi raspisujemo poziv da se zainteresovana domaćinstva prijave i popune aplikacionu formu koja se nalazi na kraju ovog teksta.

Cilj poziva

Omogućiti seoskim domaćinstvima aktivnim u turizmu koja će ove godine usled pandemije izazvane COVID 19 virusom pretrpjeti štetu zbog nemogućnosti putovanja i nedolasaka turista. Jedan od načina da se nadomjesti takva šteta je kroz povećanje poljoprivredne proizvodnje, a povećana poljoprivredna proizvodnja će pozitivno uticati na kompletno društvo i obezbijediti stabilnije snadbijevanje hranom.

Ko može da konkuriše

Domaćinstva koja imaju mogućnost da se prijave na ovaj poziv su domaćinstva malog obima proizvodnje koja se bave seoskim turizmom i to:

 • članovi nacionalnog udruženja Turizam na selu,
 • domaćinstva iz registra Ministarstva turizma koja su registrovana za seoskai turizam,
 • domaćinstva koja sarađuju sa turističkim agencijama koje nude seoski turizam,
 • domaćinstva koja dobar dio svojih proizvoda prodaju hotelima, restoranima i drugim seoskim domaćinstvima aktivnim u turizmu.
 • domaćinstva koja su planirala da počnu da se bave seoskim turizmom i sa tim na umu uložila sopstvena sredstva ili podigla kredite za unapređenje uslova za bavljenje turizmom na svojim gazdinstvima.

Ko ne može da konkuriše

U ovom pozivu je onemogućeno dobijanje podrške domaćinstvima koja pripadaju sledećim kategorijama:

 • domaćinstva koja imaju veliki obim proizvodnje i kao takva imaju mogućnost da dobiju podršku kroz agro budžet,
 • domaćinstva koja su već dobila podršku u sadnom materijalu od nekog drugog donatora ili institucije,
 • domaćinstva koja nemaju nikakvu dodirnu tačku sa turizmom niti trpe bilo kakvu štetu zbog slabe turističke sezone,
 • domaćinstva koja se do sada nisu bavila poljoprivrednom proizvodnjom i nemaju iskustva u uzgoju kultura za koje konkurišu.

Ko će imati prednost za dodjelu sadnog materijala

Sva domaćinstva koja ispunjavaju uslove iz kategorije “ko može da konkuriše” će biti bodovana u skladu sa kriterijumima, a prednost će imati domaćinstva koja ispunjavaju sledeće kriterijume:

 • povećanje zasađenih površina u odnosu na prethodne godine – cilj poziva jeste da se turistički gubici nadomjeste povećanom poljoprivrednom proizvodnjom i prihodima iz poljoprivrede.
 • Domaćinstva sa većim brojem članova porodice će imati prednost.
 • Domaćinstva koja trpe značajniju štetu zbog efekata pandemije će imati prednost.
 • Domaćinstva koja žele da zasade one kulture koje se mogu duže skladištiti kao sirove ili koje se mogu lako preraditi i produžiti im se vijek trajanja kao prerađevinama – žitarice, krompir, mahunarke, povrće koje se koristi za kisjeli program i slično.
 • Domaćinstva koja posjeduju ili imaju lak pristup neophodnoj mehanizaciji koja se koristi za sadnju, uzgoj ili sjetvu kultura za koje su konkurisali će imati prednost.
 • Domaćinstva koja imaju obezbijeđeno navodnjavanje i đubrenje svojih zasada će imati prednost.
 • Domaćinstva koja planiraju da dio prinosa koje budu imali iskoriste za pomoć drugim porodicama a pogotovo ugroženim kategorijama stanovništva će imati naročitu prednost.

Visina podrške

Visina podrške po domaćinstva će se kretati od 150 do 500 dolara. Komisija zadržava pravo da količine koje pojedinačna domaćinstva budu tražila koriguje u skladu sa informacijama iz aplikacione forme i kriterijumima koje domaćinstva budu zadovoljavala. Tako će na primjer domaćinstva koja ne budu zainteresovana da pomognu neke od ugroženih grupa ili ne budu proizvodili bilo kakve viškove za prodaju, domaćinstva gdje korist od ovo podrške bude ograničena samo na članove tog domaćinstva, biti niže rangirana i visina podrške može biti manja od tražene, u odnosu na domaćinstva kod kojih će kroz ovu aktivnost korist imati veći broj pojedinaca.

Rok za prijavu

Sve prijave moraju biti predate najkasnije do kraja dana 3. maja 2020. godine, do ponoći. Radi ubrzavanja procedure, komisija zadržava pravo da ranije pristigle prijave odmah procjenjuje i o njima odlučuje, zato preporučujemo aplikantima da se što prije prijave.

Kako se konkuriše

Svako zainteresovano domaćinstva treba da popuni online formu koja sa nalazi na kraju ovog teksta. Kada budete unijeli sve podatke, provjerite još jednom da li ste sve popunili tačnim podacima prije nego što kliknete Pošalji, jer nakon što budete poslali formu, nećete više moći da je mijenjate. Aplikacionu formu možete da popunite na računaru, na tabletu ili na mobilnom telefonu, sve što vam treba jeste internet.

Vodite računa da vaši podaci budu tačni i istiniti, jer ćemo nakon donošenja odluka obilaziti domaćinstva i ukoliko se ispostavi da su neki podaci bili netačni, takva će aplikacija odmah biti odbačena. Ako imate neka pitanja u vezi sa pozivom, napišite ih u komentarima na ovoj strani, a mi ćemo svakodnevno odgovarati na pitanja. Molimo vas da, dok ispunjavate formu, imate na umu stavke iz sekcije “Ko će imati prednost za dodjelu sadnog materijala”, i da u formu unesete sve informacije koje će pomoći da vaša aplikacija bude odabrana.

Višečlana komisija će odluku donijeti najkasnije deset dana od roka za predaju aplikacija i sve odobrene aplikante obavijestiti telefonom.

 

DIREKTANA VEZA DO APLIKACIONE FORME

 

4 komentara na “ZAVRŠENO: Poziv za dodjelu podrške u sadnom materijalu

 1. Ja vas molim ukoliko ste u mogućnosti da mi pomognete,jer pomoć meni je pomoc i ostalima

 2. Odličan predlog i savršene mjere! Prava stvar za seoska domaćinstva koja su se našla, trenutno u ovom stanju!
  Srdacan pozdrav za RRBKP I ostale organizacije
  Domaćinstvo Sekularac

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *