Cross-Re-Tour

Ukratko: Cross-Re-Tour je projekat koji podržava mala i srednja preduzeća (MSP) u turizmu da postanu održivija i digitalnija. Srž projekta je finansiranje 10 malih i srednjih turističkih preduzeća po zemlji sa do 30.000 EUR za period od 14 mjeseci – u onlajn dijalogu sami definišete prioritete programa finansiranja – a za sredstva se možete prijaviti u kasnijoj fazi (jesen 2024).

 

Ovaj onlajn dijalog je prvi korak u projektu i ima za cilj pronalaženje i povezivanje zainteresovanih turističkih malih i srednjih preduzeća u svakoj od osam partnerskih zemalja. Ovaj dijalog će se voditi od januara do marta 2024. i očekuje se da će se kroz dijalog iskristalisati najhitniji i aktuelni izazovi, kao i da će se izgraditi mreža, generisati ideje i definisati sledeći koraci u cjelokupnom projektu.

 

Bez obzira da li vam već ide prilično dobro u pogledu održivosti i digitalizacije ili tek počinjete – podijelite svoja iskustva, povežite se i utičite na to kako će se ova uzbudljiva prilika dalje razvijati!

 

Ako želite malo više detalja, evo svega što trebate znati:

Šta je Cross-Re-Tour

Kroz projekat Cross-Re-Tour, kog ko-finansira EU, mala i srednja preduzeća u turističkoj industriji će imati i pristup i znanje o digitalnim i zelenim alatima i poslovnim rješenjima koja se koriste u drugim sektorima ili velikim turističkim korporacijama. Projekat će pružiti priliku i da se ovi alati i rješenja testiraju, primijene u praksi i prošire ili nadograde.

 

Projektom, koji je započeo u septembru 2023. i trajaće do septembra 2026., podržaće se 80 malih i srednjih preduzeća u turizmu u implementaciji inovativnih rješenja razvijenih u partnerstvu s drugim akterima. Ova podrška će biti finansirana do 100% kroz COSME – evropski program za mala i srednja preduzeća.

Šta je cilj ovog online dijaloga?

Glavni ciljevi online dijaloga su:

  • Podijeliti svoje izazove vezane za održivost i digitalizaciju sa sličnim poduzećima
  • Učiniti prvi korak ka pronačaženju mogućih rješenja
  • Prikupiti nove informacije i ideje,  i izgraditi svoju mrežu u turističkom sektoru ali i van njega definisati prioritete programa finansiranja malih i srednjih preduzeća

Online dijalog će se sastojati od nekoliko rundi učešća. Svako kolo će biti online otprilike dvije sedmice, nakon čega slijedi pauza od jedne sedmice prije početka sljedećeg kruga. Obavezno pratite stranicu dijaloga svoje zemlje (klikom na „+follow“ na zaglavlju stranice) i dozvolite primanje obavještenja putem e-pošte (ovo možete promijeniti u postavkama vašeg naloga). Na ovaj način ćete biti obaviješteni putem e-maila kada novi krug učešća bude online.

 

Kako mogu imati koristi od projekta?

Postoji nekoliko načina da imate korist od učešća u Cross-Re-Tour projektu: 

 

1. Pridružite se online dijalogu kako biste podijelili sa drugima svoje izazove u oblasti zelenih i digitalnih inovacija i o njima diskutovali sa ljudima koji vode biznise slične vašem
2. Upotrijebite naš automatizovani alat za samoprocjenu da biste procijenili svoju spremnost da krenete na tranzicijsko putovanje
3. Iskoristite naše usluge za izgradnju kapaciteta i poslovno savjetovanje
4. Postanite dio međunarodne zajednice kako biste se umrežili i pronašli potencijalne partnere za inovacije u različitim domenima
5. Prijavite se za međusektorski program otvorenih inovacija da biste dobili dodatnu tehničku podršku i sredstva za svoj zeleni/digitalni projekat u vrijednosti do 30.000 €
Kao učesnici online dijaloga kao prvog koraka u projektu, prvi ćete saznati za sve dalje korake na tom putu!

Ko su partneri u projektu?

• Njemačka: NIT
• Holandija: Breda University of Applied Sciences (BUAS)
• Španija: Barcelona Chamber of Commerce (BCC)
• Portugal: INOVA+
• Slovenija: Arctur
• Crna Gora: Regional Development Agency for Bjelasica, Komovi and Prokletije (RDA BKP)
• Letonija: Latvian Country Tourism Association (LC)
• Malta: Malta Tourism Authority (MTA)

Kako da se uključite u online dijalog?

Da biste učestvovali u online dijalogu, evo šta trebate učiniti:

• Idite na https://adhocracy.plus/crossretour/
• Kliknite na “registrujte se” u gornjem desnom uglu ekrana
• U procesu registracije, označite polje “Želim dobiti dodatne informacije”. Na taj način ćete automatski biti obaviješteni ako ima nešto novo u dijalogu ili ako je neko odgovorio na vaš komentar. Nećete primati reklame i to uvijek možete promijeniti kasnije u postavkama vašeg računa.
• Nakon što ste se registrovali i prijavili, idite na https://adhocracy.plus/crossretour/ i kliknite na crnogorsku zastavu da biste došli do stranice za online dijalog. Kliknite na “+follow” na slici zaglavlja da primate ažuriranja putem e-pošte.
• Počnite istraživati stranicu, predstavite se, recite nam o svojim izazovima i stupite u kontakt s drugima!

 

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije je partner koji predstavlja Crnu Goru u ovom projektu, i Jelena Krivčević (jkrivcevic@bjelasica-komovi.co.me)  i Snežana Zečević (smaslovaric@bjelasica-komovi.co.me) rado će odgovoriti na sva pitanja o projektu.