Preduzetništvo mladih

preduzetnistvo mladihNaziv projekta: Prekogranično preduzetništvo mladih

Donator: EU – IPA Prekogranična saradnja Srbija i Crna Gora

Vrijednost projekta: 86,644.44 €

Doprinos donatora: 73,215.55 €

Period implementacije: 10.08.2012. do 10.08.2013.

Opis projekta: Glavni cilj projekta „Prekogranično preduzetništvo mladih“ je bio da se doprinese razvoju preduzetništva u prekograničnoj oblasti (Srbija i Crna Gora) kroz jačanje veza između mladih. Specifični cilj projekta je poboljšanje uslova za preduzetništvo mladih iz srednjih škola i aktivne mlade preduzetnike u prekograničnoj oblasti.

Glavni rezultati projekta su:

 

1. Unaprijeđene preduzetničke vještine i znanja kod učenika srednjih škola – Program učeničkih preduzeća.

 

2. Uspostavljena mreža mladih potencijalnih i aktivnih preduzetnika u prekograničnoj oblasti.

 

3. Podignuta svijest o značaju preduzetništva za društveno ekonomski razvoj.

 

U ovaj projekat je bilo uključeno 5 srednjih škola  iz regiona i to iz Kolašina, Mojkovca, Berana, Plava i Rožaja, sa ukupno 209 učenika koji su učestvovali u aktivnostima vezanim za izgradnju kapaciteta i osnovali su učenička preduzeća.  Nastavnici su obučeni da sprovode ovu aktivnost. Sajam preduzetništva mladih je organizovan u Beranama  a za najbolja učenička preduzeća sa sajma  organizovan  je kamp u Kolašinu. Za donosioce odluka su pripremljene preporuke o značaju uvođenja preduzetništva kao redovnog predmeta u školama.

 

Sve škole koje su učestvovale u projektu su dobile opremu neophodnu za realizaciju ovog projekta: računare, štampače, projektore, knjige za biblioteke na temu preduzetništva.

 

Pripremljen materijal:

 

FOTOGRAFIJE IZ PROJEKTA