Prokletije – Izvrsna outdoor destinacija

Naziv projekta: Prokletije – Izvrsna outdoor destinacija
Donator: EU – IPA CBC MNE-KOS
Vrijednost projekta: 424.724,73 EUR
Učešće donatora: 360.994,40 EUR
Period implementacije: Od 01.02.2019 – 01. 02. 2021. produženo do 01.06.2021.

 

Opšti cilj projekta je povećanje obima, kvaliteta i vidljivosti turizma, dok je specifični cilj ojačavanje prekogranične zone Prokletija kao outdoor destinacije. Oba ova cilja će se postići kroz koordinisano postizanje rezultata i setom aktivnosti posvećenim ovim rezultatima:

 

Rezultat 1: poboljšana outdoor turistička infrastruktura – kako bi obezbijedili da Prokletije/Bjeshket e Namuna zaista bude prekogranična outdoor destinacija, potrebno je razviti mrežu od barem 300km staza za planinarenje I biciklizam koji će obezbijediti odgovarajuću vezu između Kosova i Crne Gore, kao i puno opcija za goste koji dolaze ovdje. Barem dvije tematske staze će povezivati Kosovo i Crnu Goru, jedna lokacija za penjanje na stijene će biti opremljena sa 20 novih penjačkih ruta. Ovom akcijom, cijelo pogranično područje će biti opremljeno odmaralištima, vidikovcima i signalizacijom za vodo izvorišta, a ovo je nešto što je nedostajalo u prethodnim aktivnostima. Parking mjesta za bicikla će takođe biti obezbijeđena.

 

Rezultat 2: Standardizovane prekogranične informacije će biti dostupne turistima i turističkim agencijama – neophodno je predstaviti kompletnu outdoor ponudu ove zone posjetiocima na način koji uglavnom koriste avanturistički turisti – putem GPS trek logova, elektronskih i štampanih mapa, oko 50 informativnih tabli sa mapama će biti postavljeno. Aplikacija za mobilni telefon će biti razvijena za Android i IOS telefone, kao i web portal koji će predstavljati cjelokupnu ponudu prekogranične zone, olakšavajući tako turističkim agencijama da dobiju informacije sa obije strane granice koje su im potrebne.

 

Rezultat 3: Promotivne aktivnosti koje će povećati vidljivost ciljane zone kao outdoor destinacije – najmanje 6 bilborda će biti postavljeno na ulazima u zonu Prokletija, 5000 letaka koji predstavljaju cijelu zonu kao jednu destinaciju će biti štampano, promotivni video će biti snimljen, 2 outdoor festivala će biti organizovana.

 

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije je vodeći aplikant na ovom projektu. Turistička organizacija Plav je partner iz Crne Gore. Regionalna razvojna agencija WEST i opština Peć su partneri iz Albanije.