shadow

Javni poziv za obuku i sertifikovanje turističkih vodiča

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije u partnerstvu sa  Opštinom Berane sprovodi projekat  “Inicijativa lokalnog partnerstva za zapošljavanje – ILEP”. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku EU kroz IPA II godišnji akcioni program za Crnu Goru za 2020. godinu, i biće implementiran u periodu od 01/10/2023 to 30/09/2024.

Sjever Crne Gore, posebno područje oko Berana, obiluje prirodnim ljepotama i nudi autentično iskustvo ruralnog turizma. Planine kao što su Bjelasica, Komovi i Prokletije pružaju predivne pejzaže, idealne za ljubitelje prirode, planinarenje i avanturističke aktivnosti. Berane, osim svojih izvanrednih prirodnih ljepota, nudi i bogato kulturno-istorijsko iskustvo.

Jedan od izazova u razvoju turizma na ovom području je nedostatak turističkih vodiča, što predstavlja prepreku turističkim agencijama da uključe ovo područje u svoju ponudu. Kako bismo prevazišli ovu prepreku, planiramo organizovati obuke za 10 osoba koje će steći licence turističkog vodiča. Ovi vodiči će biti stručnjaci u lokalnoj kulturi, istoriji i prirodnim atrakcijama, pružajući posjetiocima autentična i edukativna iskustva.

Obuka turističkih vodiča će se održati u Beranama, u trajanju od 6 mjeseci prema  Javno važećem programu obrazovanja za osposobljavanje za zanimanje Turistički vodič / Turistička vodičkinja.

Predavanja sadrže teorijski i praktični dio, a najkasnije 30 dana nakon realizovanja nastavnog plana i završene obuke, učesnici će imati priliku da polažu završni ispit i dobiju sertifikate. Učesnici obuke će imati priliku da stečena teorijska i praktična znanja primijene u realnom okruženju, unaprijede vještine i steknu neophodno iskustvo za obavljanje poslova turističkog vodiča.

Sredstva za uplatu finansijske naknade za sve učesnike obuke isplacivaće se iz granta EU i vršiće se  skladu sa Zakonom  o posredovanju pri zaposljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ( Sl. List Crne Gore br. 024/19 od 22.04.2019.) član 9.

Zainteresovani kandidati mogu preuzeti Formular za prijavu na zvaničnom sajtu Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije ili u prostorijama organizacije.

Kandidati koji se mogu prijaviti su nezaposlena lica sa teritorije Berana i Andrijevice, a prednost će imati mladi starosti do 30 godina, stanovnici ruralnih područja i oni koji imaju prethodno iskustvo ili potencijal za pružanje turističkih usluga.

USLOVI ZA UKLJUČENJE U PROGRAM OBRAZOVANJA

Osnovni obrazovni zahtjevi:

– najmanje IV stepen školske spreme

– aktivno znanje jednog stranog jezika

Poželjni obrazovni zahtjevi:

– IV stepen školske spreme turističke struke

– IV stepen školske spreme ekonomske struke

– završena gimnazija

– rad na računaru

 Uz prijavni formular, potrebno je dostaviti:

  • kopiju lične karte
  • potvrdu da se nalazite na evidenciji Biroa rada Berane i/ili Uvjerenje o nezaposlenosti iz Poreske uprave
  • kopiju/kopije sertifikata o poznavanju stranih jezika (B2/C1/C2), u slučaju da kandidat ne posjeduje sertifikat, izjavu da će položiti sertifikovan ispit do kraja trajanja obuke (najmanje B2 nivo)
  • dokaz o stečenoj stručnoj spremi, (najmanje IV stepen školske spreme)

Popunjen formular i prateću dokumentaciju dostaviti na adresu lično ili poštom do 30.01.2024.:

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije

IV crnogorske brigade 40, 84300 Berane

Za dodatne informacije kontaktirajte nas mejlom na dsekularac@bjelasica-komovi.co.me ili telefonom 068 806 182.

Odabir kandidata će izvršiti projektni tim prema kriterijumima koji su prethodno navedeni.

 

DOKUMENTACIJA

PROGRAM OBRAZOVANJA ZA TURISTIČKE VODIČE

FORMULAR ZA PRIJAVU

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *