shadow

Naš region detaljno obrađen na Open Street mapama

Poklonici aktivnog odmora, koji predstavljaju glavnu ciljnu grupu kada je u pitanju turizam u planinskim krajevima Crne Gore, za potrebe snalaženja na terenu koriste mape, a pogotovo moderne tehnologije kao sto su aplikacije za mobilne telefone ili GPS uređaji. Štampanih mapa ima jako malo, potrebno je ciljano otići to turističke organizacija da bi se mapa pribavila, planinar ili biciklista ne voli da nosi previše stvari sa sobom, a pritom na te mape nisu ni unešeni svi podaci o pješačkim ili biciklističkim stazama. Zato turisti više vole pouzdane elektronske mape i upotrebu GPS logova za orijentaciju na terenu. Ovo pogotovo iz razloga što fizička signalizacija na našim stazama jako često biva devastirana, pa je i veoma nepouzdana.

Kada je Crna Gora u pitanju, elektronske mape kao što su Google Maps ili Open Street Maps su bile šturo obrađene, i najviše unešenih podataka se ticalo urbanih zona, koje su od najmanjeg interesa outdoor turistima. Google i Open Street mape se koriste kao podloga u skoro svim aplikacijama za navigaciju, pa je važnost unošenja što većeg broja podataka u ove mape od ogromnog značaja za razvoj planinskog turizma u Crnoj Gori.

Veliko nam je zadovoljstvo kada smo vidjeli da je grupa entuzijasta okupljena oko portala www.pedalaj.me i outdoor kluba The Northern Way, uložila ogromno vrijeme i trud da prenesu na hiljade podataka u Open Street mape, i učine region Bjelasice, Komova i Prokletija daleko dostupnijim bilo kom posjetiocu. Na ovim mapama se sada nalaze magistralni, lokalni i seoski putevi, označena su sva mjesta, sela i katuni, izvori i vidikovci, markirane i mnogo nemarkiranih pješačkih i biciklističkih staza, kao i brojne druge atrakcije i pružaoci usluga u oblasti turizma. Ako pogledate mape, vidjećete da kada je obilje informacija u pitanju, ovaj region sada ne zaostaje za razvijenim zemljama koje su ovaj posao uradile mnogo prije nas. Bilo bi nam drago vidjeti da se i ostali djelovi Crne Gore na sličan način obrade.

Na ovom linku možete pročitati izvorni tekst o ovom volonterskom projektu. Prikupljeni podaci se još uvijek unose a opseg rada se širi i na ostale opštine van regiona.

Kako smo mi organizacija koja se aktivno bavi i razvojem turističke ponude u ovom regionu, dugujemo ogromnu zahvalnost ljudima koji su predano radili na mapama, između ostalog i zato što su Open Street mape besplatne za korišćenje, mogu se štampati, dorađivati i koristiti za različite namjene kada je promocija turizma u pitanju. Svim ostalim turističkim poslenicima toplo preporučujemo da u svim svojim aktivnostima koje se tiču online promocije, izrada aplikacije, kao i štampanog materijala koriste ove mape, jer smo se uvjerili u preciznost unešenih podataka. A turistima poručujemo da je orjentacija u našem regionu napokon moguća bez oslanjanja na signalizaciju.

Jedan komentar na “Naš region detaljno obrađen na Open Street mapama

  1. Bole

    Lepo je videti da ima jos ljudi koji neguju volonterizam. Ozbiljan i kvalitetan posao a oni koji su ovo i slicne stvari morali da rade za novce koje primaju kao platu neka se zapitaju o nekim stvarima.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *