shadow

Završena dva projekta

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije je u decembru uspješno okončala sprovođenje dva projekta koji su finansirani od Vlade Crne Gore, kroz konkurs za dodjelu sredstava od igara na sreću.

Jedan projekat se bavi uspostavljanjem staza za planinski biciklizam na teritoriji Bjelasice. Napravljena je mreža od 194km planinskih biciklističkih staza, koje obuhvataju neke od najljepših djelova Bjelasice, a koji do sada nisu bili uključeni u bilo kakvu turističku ponudu. Ovo je značajno iz perspektive seoskog turizma koji počinje da se razvija u ovoj oblasti. Postavljeno je 5 tabli, urađena promotivna brošura, a značajno je i to što je projekat koristio i neke od modernih IT tehnologija kao potpunu inovaciju kada su ove aktivnosti u pitanju. Naime, na svakom piktogramu na stazama se nalaze i QR kodovi koji gosta koji ima QR reader direktno vode na stranu sa koje može da prikupi GPS logove i slične podatke. Na ovom projektu smo sarađivali sa outdoor klubom The Northern Way, koji je trasirao staze, postavljao signalizaciju i pripremi podlogu u vidu detaljnih mapa koje su korištene za sve promotivne materijale.

Drugi projekat se bavi katunima kao kulturnim nasleđem našeg regiona. Cilj projekta je bio da se napravi publikacija koja bi prikazala istoriju katuna, način života u katunima koji je oblikovao kulturu, običaje i tradiciju u katunima. Takođe smo htjeli da pokažemo da katuni imaju ogroman značaj kao dio ukupne turističke ponude regiona. A cijela naša namjera da se ovim bavimo je proizišla iz činjenice da slična publikacija ne postoji.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *