shadow

Podrška pripremi planske dokumentacije za grijanje na biomasu u Kolašinu

Kolašin je planinski turistički centar koji se nalazi na 960 metara nadmorske visine, sa dugim zimama i grejnom sezonom koja traje i po 10 mjeseci. Okolina grada i veći dio opštine Kolašin raspolaže bogatim šumskim potencijalom, pa samim tim i biomasom, koja predstavlja energetski izvor koji je potpuno neiskorišten.

Na studijskom putovanju koje je organizovala RRA BKP, osoblje agencije i predstavnici lokalnih uprava su imali priliku da vide kako se biomasa koristi za grijanje u zapadnim zemljama. Iz tog razloga je RRA sa opštinom Kolašin pokrenula izradu studije izvodljivosti koja je pokazala da Kolašin može dobiti grijanje za kompletan centar grada koristeći biomasu kao gorivo.

Kako se radi o jako skupom infrastrukturnom poduhvatu, agencija je uspostavila kontakte sa Vladom Crne Gore, Njemackom razvojnom bankom – KfW i sličnim institucijama, i za opštinu Kolašin obezbijedila podršku u visini od 300.000 eura za izradu studija i tehničkih planskih dokumenata koji će se dalje koristiti za obezbjeđivanje sredstava za implementaciju ovog važnog projekta. Finansijske institucije su ovu podršku odobrile imajući na umu plan da u budućem periodu obezbijede kredit i dio sredstava kao grant za opštinu Kolašin, što bi riješilo značajan problem i građanima i lokalnoj upravi ovog grada.

Projekat u prvom redu predvidja priključenje na toplanu hotela i javnih institucija, a zatim i stambenih objekata.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *