shadow

Seminar Odgovorne inovacije u sjeveroistočnom regionu Crne Gore

Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove u Prokletije je 30. septembra organizovala seminar ’’Odgovorne inovacije u sjeveroistočnom regionu Crne Gore“. Seminar je organizovan kao dio projekta „Podrška odgovornim inovacijama u zemljama Jugoistočne Evrope“ koji RRA BKP realizuje u saradnji sa 7 partnera iz 6 različitih zemalja (Italija, Slovenija, Grčka, Mađarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina). Projekat je odobren u okviru transnacionalnog programa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEE program-a), finansiranog od strane Evropske unije.

Seminaru su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija i organizacija iz regiona. Tokom seminara su, pored diskusije o odgovornim inovacijama u sektorima turizma i poljoprivrede i potrebama za dalji razvoj ovog koncepta u sjeveroistočnom regionu Crne Gore, predstavljene pilot aktivnosti koje je RRA BKP sprovela u okviru ovog projekta. Glavni cilj ovih aktivnosti je promocija koncepta odgovornih inovacija na lokalnom i nacionalnom nivou i da se kroz praktične primjere ukaže na važnost ovog koncepta.

Ovom prilikom je predstavljen promotivni film „Ljudi sa prokletih planina“ čiji je cilj da prikaže primjere odgovornih inovacija kada je u pitanju razvoj turizma i poljoprivrede u regionu i da na taj način promoviše održivo korišćenje prirodnih resursa i kulturno istorijskog nasleđa.

RRA je takođe pripremila brošuru „Lideri odgovornih inovacija u turizmu i poljoprivredi u regionu Bjelasice, Komova i Prokletija“ čiji je cilj da predstavi najbolje primjere kada su u pitanju odgovorne inovacije. To su pojedinci, poljoprivredi proizvođači, turističke agencije i  seoska turistička domaćinstva iz regiona koji trebaju biti prepoznati od strane zajednice i biti primjer ostalim akterima u regionu.

Ovom prilikom je predstavljen priručnik i preporuke za razvoj ženskog preduzetništva koje je RRA BKP pripremila sa ciljem da olakša poslovanje za ovu ciljnu grupu i dodatno promoviše žensko preduzetništvo.

Jedan komentar na “Seminar Odgovorne inovacije u sjeveroistočnom regionu Crne Gore

  1. bozo brajkovic

    pozdrav…imam namjeru da osnujem nvo koja bi se bavila unapredjenjem organske poljoprivrede na ruralnom podrucju.Imam i sopstvenu zemlju za proizvodnju.Da li se mogu vama obratiti za pomoc kako bih lakse prebrodio te pocetne korake.Pomoc je neophodna u nabavci sjemena i sadnog materijala kao i mehanizacije za obavljanje radova.Imanje se nalazi u opstini Bijelo Polje i izuzetno je zdravo i cisto od zagadjivaca za organski vid proizvodnje.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana javno. Неопходна поља су означена *